Voedselpakketten

(door Bernard en Susanne)

Naast de kinderen van het semi-internaat, proberen we ook de families van deze kinderen te helpen. Natuurlijk is het onze eerste prioriteit om de mensen te bereiken met het  evangelie. Maar naast geestelijke armoede, zijn er ook heel veel emotionele en praktische noden. Om gerichte hulp te kunnen geven, is het heel belangrijk de mensen te leren kennen. En om de mensen te leren kennen, moet je ze thuis bezoeken. Er zijn families, die je gelijk uitnodigen in hun huis en hun hele levensverhaal met je delen. En er zijn families die je te woord staan bij de poort van hun huis en hun hartgesteldheid niet aan je willen tonen. Sommige huisjes zijn krotjes van hout, andere huizen zijn van steen en hebben een nette betegelde vloer. Sommige keukens staan vol met afwas, troep en vuiligheid, andere keukens zijn netjes opgeruimd. Het ene bezoek is zo ongemakkelijk dat je na tien minuten blij bent dat je weer buiten staat. Het andere bezoek duurt op z’n minst twee uur en daarna zou je nog langer kunnen blijven. Hoe verschillend we ook worden ontvangen en hoe wisselend de bezoeken kunnen zijn, één ding hebben alle bezoeken gemeen: Je leert de mensen beter kennen en zij leren jou beter kennen. We zien de bezoeken als een investering in de relatie die we aangaan met de families.

Vaak beseffen we tijdens de bezoeken hoe fijn mensen het vinden om aandacht te krijgen. Dat je naar ze luistert, dat je soms een woord van bemoediging voor ze hebt en dat je met ze wilt bidden. Maar naast emotionele problemen, zijn er ook veel praktische noden. Mensen die geen werk hebben, die niet weten hoe ze deze maand rond moeten komen, die zich zorgen maken omdat ze de huur niet kunnen betalen. Of de huur wel kunnen betalen, maar dan geen geld over hebben voor eten. Deze families ondersteunen wij met voedselpakketten.

Er zijn meerdere families die we maandelijks helpen met een voedselpakket. Zonder deze hulp zouden deze families geen eten in huis hebben. Een voedselpakket, die wij geven, bestaat vaak uit: rijst, bruine bonen, suiker, zout, olie, koffie, spaghetti en meestal een andere soort pasta, een blikje mais, een blikje tomatenpuree, bakmeel en vaak een zak koekjes. Daarnaast vaak ook de volgende producten: wasmiddel, zeep, wc-papier en tandpasta. Er zijn op dit moment acht families die regelmatig een voedselpakket krijgen, omdat we weten dat zij niet zonder deze hulp kunnen. Er zijn ook families die op aanvraag  een pakket krijgen. Zij geven aan dat ze de hulp nodig hebben en wij kijken of het mogelijk is dat ze een voedselpakket krijgen.

Er zijn families die, ondanks dat ze honger lijden, uit schaamte niets durven te vragen. En er zijn families, die erg makkelijk hun handje ophouden en vragen om eten, terwijl ze het niet echt nodig hebben. Dat kan best lastig zijn en daar hebben we wijsheid en leiding van God voor nodig. De ene familie geven we meer dan de andere familie. Dit heeft te maken met de situatie. Een gezin van acht personen, heeft immers meer nodig dan een gezin van drie personen. We proberen het voedselpakket zo dicht mogelijk met de auto bij de deur af te leveren, zodat niet iedereen uit de wijk ziet dat deze familie een voedselpakket krijgt. Want iedereen houdt iedereen in de gaten. Maar bijvoorbeeld in de wijk Esplanada is dat soms onmogelijk, want er zijn plaatsen waar je niet met de auto kan komen. Soms moeten we lopend met onze gele jumbo boodschappentassen de berg op en gaan we de hele wijk door Met de hete zon op ons gericht is deze klim een behoorlijke uitdaging.

We zijn blij en dankbaar dat we deze hulp kunnen bieden en zijn ons goed bewust van het feit dat, naast het evangelie, het ook noodzakelijk is om mensen te helpen in de armoedige situatie waar ze zich in verkeren. Ook merken we dat sommige mensen zich meer voor ons openen sinds we zijn begonnen met het geven van eten. Het heeft een opening gegeven in de relatie met die mensen. Ze komen tot ontdekking dat we niet alleen praten over Gods liefde, maar ook door deze praktische hulp Zijn liefde aan hen  tonen.

“Bedenkt dit: wie karig zaait, zal ook karig oogsten, en wie mildelijk zaait, zal ook mildelijk oogsten. En ieder doe, naardat hij zch in zijn hart heeft voorgenomen, niet met tegenzin of gedwongen, want God heeft de blijmoedige gever lief.” 2 korinintiërs 9:6-7