Eerste trouwerij

Eerste trouwerij ……..
Op zaterdag 7 oktober is onze Lucas getrouwd.

Zijn vrouw heet Andreia 24 jaar, is van de Assemblies of God gemeente, opgegroeid bij haar opa en oma thuis samen met een oudere en jongere zus.

Lucas heeft Andreia leren kennen toen hij begin 2015 samen met zijn zus Carolaine in Ipatinga ging wonen omdat hij daar een baan gevonden had. Innertijd had één van onze vrijwilligsters een apartementje voor hun gevonden omdat zij in die stad veel contacten heeft. Lucas heeft daar toen bijna een jaar gewerkt in een meubelfabriek.

In Ipatinga ging hij samen met Carol naar de Assemblies of God kerk waar hij Andreia heeft leren kennen. Toen in 2016 de crisis in dit land begon verloor ook Lucas zijn baan.

Hij is toen een paar weken bij ons weer in huis geweest maar ieder weekend ging hij naar Ipatinga om bij zijn vriendin te kunnen zijn. Hij verbleef dan bij de opa em oma van zijn vriendin thuis. Dat duurde 3 weken en toen vond hij daar een baan. De opa van Andreia had gezegd dat als hij een baan zou vinden in Ipatinga, hij bij hun in mocht komen wonen. Lucas heeft daar al deze tijd op een matras in de kamer moeten slapen omdat er geen andere plek was.

Op het ogenblik heeft Lucas geen vaste baan maar vindt altijd werk voor een aantal weken of een paar maanden. Dit is vooral werk in de bouw dan. Het is heel moeilijk om in deze tijd vast werkcontract te vinden omdat de crisisperiode nog steeds niet voorbij is.
Lucas en Andreia wilden graag trouwen maar omdat er maar weinig geld verdient wordt omdat het minimumsalaris hier heel laag is, zijn ze een gebedscampagne begonnen.

Begin dit jaar besloten ze te verloven en na de verloving hadden ze “in geloof” hun trouwdatum geprikt. Het is bijzonder om te zien hóe God op wonderbare wijze in alles voorzien heeft wat zij nodig hadden. Hun levensstandaard ligt erg laag dus veel was er niet nodig. Maar ook datgene dat ze nodig hadden was teveel om aan te schaffen vergeleken met de middelen die ze hadden.

Wat een vreugde in mijn hart om te mogen zien hóe deze 2 jonge mensen vast in het geloof ervoor gekozen hebben om te wandelen met God en op HEM te vertrouwen voor deze grote stap in hun leven. Een paar meubels had Lucas nog uit de tijd dat hij met Carol in het apartementje gewoond had. Zoals: de tafel met 4 stoelen, een 4 deurs klerenkast, een aantal dingen op het gebied van keukengerei. Er moest wel een “nieuwe” 2de hands koelkast komen want in de periode dat deze koelkast hier bij mij opgeslagen stond hebben wij er voor gekozen om een familie in nood (in Cava Grande) hier mee te helpen. Dus die hadden we weggegeven.

Samen met Andreia heb ik hiervoor gebeden en 2 weken vóór hun trouwerij vond Andreia een aanbieding van iemand die haar inboedel moest verkopen omdat zij weer bij haar ouders in ging wonen. Ze kon een goede koelkast krijgen voor 80 euro.

En dan hebben we vanuit NL van jullie als achterban een paar donaties binnengekregen specifiek voor de trouwerij van Lucas. Daar hebben we een nieuw 2-persoonsmatras van gekocht . Zelfs een bed en matras hadden ze nog niet…….


Wat een mooi gezicht om te zien dat Lucas en Andreia er zó gelukkig en tevreden uitzagen op de dag van de trouwerij. Er was geen trouwjurk en geen kerkdienst omdat dat niet te “betalen” was. Dus de pastor heeft op de trouwdag zelf, ná het burgelijk huwlijk, bij haar opa en oma thuis voor het echtpaar gebeden en de trouwringen voorgedragen en daar een zegen over gevraagd. Dit gaat veel zo op deze manier onder de “armere bevolking”. Het burgelijk huwelijk was ´s morgens om 9u. Er was een middagmaaltijd gepland bij opa en oma thuis voor de getuigen, familieleden, vrienden en kennissen.

Behalve ik en de jeugd die nog bij ons op het terrein wonen, was tia Maria en een deel van haar familie er ook. Die kennen Lucas heel goed vanuit de tijd dat hij bij ons woonde. Voor de rest was er een deel van de familie en veel mensen van de kerk waar zij naar toe gaan. In totaal een 60 mensen denk ik.

Ik ken ondertussen een aantal familieleden van Andreia en het was zodoende een super gezelllige dag.

We hebben samen veel gepraat, afgewassen, opgeruimd, Lucas en Andreia met een aantal dingen geholpen….

Lucas heeft een klein huisje gevonden met één slaapkamer, een keuken en kamerruimte samen en een piepklein badkamertje. Maar ze hebben een eenvoudige maar redelijke ruimte aan varanda aan de achterkant van hun huisje. Daar staat dus nu de tafel met 4 stoelen. Andreia en Lucas besloten dit te huren want de huur is laag en dus makkelijker om te betalen.

Lieve mensen, als ik terugkijk op het levensverhaal van Lucas dan is het een groot wonder dat hij zover gekomen is. Voor de mensen die later bij onze achterban gekomen is: Lucas was 7 jaar oud toen hij bij ons kwam wonen en zijn zusje Carolaine 3 jaar. Hij heeft 14 jaar bij ons gewoond. Lucas zijn moeder leefde innertijd meer op straat dan onder een “dak”. Woonde tijdelijk bij half straatmensen in huis. Sloot haar kinderen op in een kleine ruimte waar ze soms 2 a 3 dagen met zn tweeën zaten. Door het raam gooiden mensen die wisten dat zij daar zaten soms iets van te eten, of zelfs bedorven eten.

Lucas moeder heeft een tijdje bij een spiritistenleider ingewoond en daar is Lucas zelfs “gebruikt” geweest bij bepaalde rituelen. De vloek die daardoor over zijn leven gekomen is hebben wij later door middel van gebedscampagne mogen verbreken. Lucas heeft te maken gehad met verschillende traumas die psychologisch veel consequenties voor hem gehad hebben. Ook daarin is Lucas begeleid en is hier doorheen gekomen. Wat een grote zegen hé.

Wat een groot wonder dat hij nu samen met een christelijke vrouw zo vertrouwelijk vol met God verder mag gaan in zijn leven omdat hij daar voor gekozen heeft. Prijst GOD voor dit grote wonder!!!