Vrijwilligersreizen

Op dit moment worden er tot nader order geen vrijwilligersreizen georganiseerd.

Heb je zin om een keer mee te gaan, of wil je meer informatie?

Meld je dan nu aan via dit formulier.

Een aantal keren per jaar organiseert Kinderwerk Horeb Brazilië vrijwilligersreizen naar Brazilië. Tijdens deze vrijwilligersreizen kun je met eigen ogen zien hoe het er aan toe gaat op het project in Brazilië en kun je jouw eigen steentje bijdragen aan dit mooie werk.

Wat ga je daar doen?

Tijdens deze drie weken zal de groep één of verschillende projecten op zich nemen, die betrekking hebben op het onderhoud van het terrein en de gebouwen.

Enkele voorbeelden:

– 2010: in de zomer van 2010 is de speeltuin geschilderd in allerlei vrolijke kleuren. Het was heel bijzonder om te zien hoe blij de kinderen waren.

-2012: er werd een nieuw dak gebouwd op het jongenshuis.

-2013: leslokalen en het woonhuis van Netty werden van binnen geschilderd.

-2014: het vierde, nieuwe gezinshuis werd geschilderd.

-2016: de andere drie gezinshuizen werden van binnen en van buiten geschilderd.

Er wordt meestal alleen ’s morgens gewerkt, hoewel er vaak vrijwilligers mee gaan die niet te stoppen zijn en ook de rest van de dag door gaan met werken…….maar naast het werk is er nog meer!

Wat doe je nog voor leuks naast het werken: (activiteiten kunnen verschillen per reis)

-Mee naar één van de kinderevangelistes om een kinderdienst mee te maken.

-Met de schoolbus mee om de kinderen van het semi-internaat op te halen.

-Het bezoeken van de families van de kinderen, of je eigen sponsorkind thuis bezoeken.

Restaurante de Churrasco: Obers met spiesen vlees komen langs de tafels.

Jungle-wandeling + boottocht.

-Shoppingcenter en plaatselijke winkeltjes bezoeken.

Picknick op 1000 meter hoogte.

-Het park in en een echt Braziliaans broodje hamburger eten.

* Dit zijn slechts voorbeelden, in overleg kunnen ook andere activiteiten worden gepland. Dit wordt met de groep zelf besproken in Brazilië.

Wat kost deze reis?

De kosten bedragen +/- € 1500. (kinderen 1100)

Hierbij zit inbegrepen de gehele reis, eten en drinken, materiaal voor het project, een aantal  activiteiten en huisvesting. Extra kosten zijn bv. uit eten en terrasjes.

Na de reis krijg je een overzicht van de financiën. Wanneer er dan nog  geld over is, zal  door ons een doel worden voorgesteld binnen het project en aan jullie worden voorgelegd. Het kan ook zijn dat de groep zelf al een doel heeft bepaald.

Wat gebeurt er als jij je aanmeldt?

We willen graag met je kennis maken en spreken een keer af. Je kunt al je vragen stellen en daarna beslis je of je mee wilt. We plannen een datum waarop wij de tickets gaan boeken en vragen van jou je gegevens en het bedrag voor de ticket, dit ligt meestal tussen de 600 en 900 euro. Dit bedrag wordt van de hele reissom afgetrokken. De rest wordt door jou betaald een maand voor het vertrek.

Jij gaat zorgen dat je paspoort in orde is; deze moet na terugkomst in Nederland nog minstens een half jaar geldig zijn. Verder regel je een reis- en annuleringsverzekering als je dat wilt. Kijk ook even hoe het zit met je ziektekosten verzekering in het buitenland.

Wie gaan er nog meer mee?

Een aantal maanden voor de reis komt de groep een keer bijeen om kennis met elkaar en de reisleiding te maken. Op die manier weet je al een beetje met wie je op reis gaat en zie je de medevrijwilligers niet voor het eerst pas op Schiphol.

Tijdens deze bijeenkomst ga je natuurlijk van alles zien over het werk in Brasil en meestal zijn er ook oud-vrijwilligers bij die je graag van alles willen vertellen. Ook gaan we samen een spelmiddag voorbereiden die jullie met elkaar mogen regelen voor de kinderen.

Jij kan ons de oren van het hoofd vragen en we vertellen je hoe je je verder kunt gaan voorbereiden. Ook zullen we met elkaar bidden en jullie vertellen hoe het geestelijk leven er in Brazilië bij Netty uit ziet. Niet alleen de dienst op zondag, maar vooral hoe Netty de kinderen leert een levende relatie met hun Vader op te bouwen.

Het kan soms zijn dat er geen bijeenkomst wordt gehouden, bv. als de vrijwilligers elkaar al kennen of als er geen tijd meer is.

Geld in Brazilië

De munteenheid in Brasil is de reais. Voor de koers kun je het beste even op google kijken. Je kunt heel makkelijk op Schiphol wat euro’s wisselen voor reais, zodat je voor onderweg wat geld bij je hebt om bv. wat te eten. Daarna kun je in Timóteo geld pinnen bij de bank en ook in een aantal winkels kun je nu pinnen met je bankpas. Creditcard kan ook natuurlijk.

De reis

De reis begint bij de rood/witte kubus (meeting point) op Schiphol. Vanaf daar zal de groep op de vlucht stappen richting Brazilië, meestal met een tussenstop ergens in Europa. Eenmaal aangekomen in Brazilië moet er vaak nog een binnenlandse vlucht gemaakt worden naar Belo Horizonte. Vanaf daar is er nog een vier uur-durende busreis naar Timóteo. Onderweg wordt er altijd gestopt bij een typisch Braziliaans restaurant waar we lunchen.     De reis duurt +/- 24 uur in totaal van deur tot deur.

Vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Brazilië. Wel worden een aantal vaccinaties (afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden) sterk aangeraden. Dit zijn DTP vaccinatie, de gele koorts vaccinatie en de hepatitis A vaccinatie.

Voor meer informatie verwijzen wij je door naar de GGD. Je kunt ook kiezen voor thuisvaccinatie, heel handig!

Het terrein van Kinderwerk Horeb

Je verblijft gedurende de vrijwilligersreis op het terrein van het Kinderwerk Horeb.

Dit ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van de stad Timóteo, dit is een kwartier rijden

Op het terrein staan de volgende gebouwen:

– Het woonhuis van Netty met een aparte keuken en daarachter/onder het jongensverblijf.

– Het kantoor van Netty.

– Een gebouw met drie leslokalen.

– De eetzaal met een capaciteit voor 100 kinderen.

– Het zwembad

– Een voetbalveld met een speeltuin.

– 4 gezinshuizen, in 1 daarvan wonen Bernard en Susanne.

– Het kippenhok en de koeienstal!

– Het gastenhuis.

NB: Je moet er rekening mee houden dat je niet van het terrein af kunt wandelen. Je kunt niet zomaar naar de winkel lopen. Dit heeft te maken met de grote afstand en de veiligheid. Vervoer om naar de stad te gaan moet met de reisleiding overlegd en geregeld worden.

FAQ’s

  • Kunnen (kleine) kinderen mee?

Kleine kinderen kunnen mee. Er zijn al meerdere keren kinderen mee geweest. We kunnen je met hen in contact brengen, zodat je al je vragen kunt stellen.

  • Wat kunnen we voor de kinderen in Brazilië doen?

Allereerst vinden de kinderen het fantastisch om spelletjes te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het organiseren van een sport en spelmiddag of een knutselmiddag. Je kunt elke dag met de kinderen spelen, knutselen of zwemmen. Daarnaast organiseren we vaak een kampvuur, maken soms een uitje met de bus of trakteren hen op iets lekkers. Denk hierbij aan ijs, toetje of een broodje hamburger. Er was ooit een jongetje die nooit meer zijn tanden wilde poetsen omdat hij ijs had gehad. Hij wilde dat de smaak voor altijd in zijn mond bleef zitten. Dit zijn als vrijwilliger bijzondere dingen om mee te maken.

  • Welke taal spreken ze in Brazilië?

De taal die in Brazilië wordt gesproken is Portugees. Dit Portugees verschilt wel van het Portugees dat in Portugal wordt gesproken. De meeste Brazilianen spreken geen Engels. Op het terrein spreken alleen Netty, Bernard en Suzanne Nederlands. Het is wel heel leuk om een aantal Portugese woorden te leren voordat je meegaat.Kijk maar eens op YouTube of download een leuke app.

  • Waar verblijven we?

We verblijven in het gastenhuis op het terrein zelf. Dit gastenhuis heeft vier slaapkamers, twee badkamers en een keuken. Ook is er een wasmachine aanwezig. We slapen in stapelbedden. Er zijn handdoeken en lakens en er is een klamboe voor elk bed.

  • Wat is het klimaat in Brazilië?

Het klimaat Belo Horizonte kan worden aangemerkt als een tropisch savanneklimaat. In Brazilië is het winter in juni, juli augustus. In de winter (in Nederland dus zomer) is de gemiddelde temperatuur 20 °C. In de zomer (in Nederland dus winter) is de gemiddelde temperatuur 35 °C.

  • Wat eten we tijdens het verblijf?

Als ontbijt worden in het gastenverblijf zelf harde bolletjes gegeten met allerlei soorten beleg. Tussen de middag wordt samen met de kinderen in de eetzaal warm gegeten. De basis is altijd bruine bonen met rijst. Daarnaast heb je elke dag wat anders erbij: groenten, salade, vlees, gebakken banaan, mais etc.

  • Is het gevaarlijk in Brazilië?

Nee, het is niet gevaarlijk, zolang we niet alleen de sloppenwijken in gaan. Het terrein ligt op een veilige plek en ook kunnen we rustig onze boodschappen doen. Het is net zo veilig als hier in Nederland; God is onze Beschermer, overal!

 

Aanmelden en info: info@kinderwerk-horeb.nl of vul een contactformulier in.

Zie ook de verschillende reisverslagen.