Kerstfeest

Zo aan het einde van het jaar zijn de meeste mensen extra geneigd om een goed doel te ondersteunen. Zo gaat dat in Nederland en zo gaat dat ook in Brazilië. Een paar maanden geleden zochten de eigenaars van een paar winkels ons op met de vraag of ze voor onze kinderen een kerstfeest mochten organiseren. Nadat we hadden aangegeven dat het om bijna 80 kinderen ging en dat ze de kerstman thuis mochten laten, waren ze nog steeds enthousiast. Samen zouden we zorgen voor een onvergetelijk feest.

Rond één uur ’s middags begonnen we met het ophalen van de kinderen. Aangezien we de ochtend- en de middaggroep hadden samengevoegd, moesten we drie keer met de bus op en neer rijden. Bij aankomst stond de kinderen een grote verrassing te wachten. Een mechanische rodeostier waarop ze – één voor één – zo lang mogelijk moesten proberen te blijven zitten. De kinderen vonden het alleen al geweldig om te zien, laat staan om de nepstier zelf te berijden. Voor de kleintjes was er een soort opblaasbare glij-/klimbaan.

 

Na een uurtje gespeeld te hebben, begonnen we met de kerstdienst in de grote eetzaal. Door de opgehangen kerstwerkjes, die de kinderen de afgelopen weken bij de handarbeidlessen hadden gemaakt, was de eetzaal extra gezellig aangekleed. Na een gebed van één van de kinderen zongen we de kerstliedjes, die de kinderen de laatste weken hadden geleerd. Onder begeleiding van Bernard op gitaar en vijf verschillende kinderen op cajon, werden ze uit volle borst meegezongen. Na een kort kerstfilmpje was het tijd voor theater.

 

Dankzij de tempo integral krijgen de kinderen sinds augustus wekelijks theaterles. Met iedere groep (zes in totaal) had de leerkracht een toneelstukje of dansje ingestudeerd. We begonnen met de tieners. Ze hadden behoorlijk wat tekst uit hun hoofd moeten leren, maar deden het heel goed. In het toneelstuk zat een duidelijke christelijke boodschap wat kerst nu werkelijk betekent. Daarna volgden de andere groepen. De speciale kleding maakte het plaatje helemaal compleet. We waren trots op onze kinderen en hun docent.

 

Na de kerstdienst was het feest nog lang niet voorbij. Er waren lekkere hapjes, ijsjes, suikerspin, frisdrank en taart. Alle kinderen kregen een cadeautje. En er was tijd om opnieuw de rodeostier te berijden. Kortom het was een zeer geslaagd feest. De kinderen hebben zichtbaar genoten. Een mooie afsluiting van het jaar. Nu begint in Brazilië de zomervakantie en draait er geen semi-internaat. In plaats daarvan mogen alle kinderen in kleine groepjes bij ons in huis logeren. Ook onvergetelijk en tijd voor veel individuele aandacht.