(Video) Een dag uit het leven van…………

 

Een jaar geleden hadden ze een Nederlandse vrijwilligersgroep op bezoek. Eén van de vrijwilligers is videograaf van beroep en heeft heel wat uurtjes gefilmd.

Tijdens hun verblijf in Brazilië ontstond het idee om één kind de hele dag te filmen, zodat de kijker een idee zou krijgen hoe een dagje semi-internaat voor het desbetreffende kind eruit zou zien. Er werd gekozen voor een meisje van acht jaar oud. Vanaf het moment dat ze ’s morgens opstond tot het moment dat ze ’s middags weer naar huis ging, is ze het grootste gedeelte van de dag gevolgd. Slechts op school kon er niet worden gefilmd.

Het meisje zit samen met haar zusje op het semi-internaat. Met zijn tweeën wonen ze bij hun alleenstaande moeder. Een jaar geleden hadden ze nog geen eigen huisje en woonde het gezin bij een oom in huis. De relatie tussen moeder en haar broer was niet goed. Er was veel ruzie en moeder stond vaak onder spanning. Het huis in het filmpje is van de oom. Inmiddels heeft het gezin een eigen huisje. Veel kleiner, naast het huis van haar broer. (De grond was van hun ouders.) De broer heeft een hoge muur laten metselen, zodat hij geen contact meer hoeft te hebben met zijn zus.

Moeder kampt met psychische problemen en is regelmatig werkeloos. Aan de ene kant houdt ze ontzettend veel van haar dochters en kan ze zich niet een leven zonder haar meiden voorstellen. Maar aan de andere kant valt het moederschap haar soms ontzettend zwaar en weet ze niet hoe ze tijdens periodes van stress goed op haar dochters moet reageren. Hun vader, die in Belo Horizonte woonde en actief was in de drugswereld, is een aantal maanden geleden vermoord. Ondanks dat de meiden geen contact meer met hem hadden, zijn ze toch op zijn begrafenis geweest.

Netty gaat regelmatig bij moeder op bezoek om met haar te praten en te bidden. Ze helpen dit gezin waar we kunnen. Ondanks het verdrietige verhaal van dit gezin, zie je hier in het filmpje niks van terug. De oudste zie je alleen maar genieten.

De videobeelden zijn een jaar oud. Oftewel geschoten in een periode dat het semi-internaat slechts uit 25 kinderen bestond, waarvan de ene helft ’s morgens kwam en de andere ’s middags.