Verandering van visie

  • De verandering van visie komt voor velen van ons misschien onverwacht of anders gezegd uit de lucht vallen, maar in 2013 had God al tot Netty gesproken dat Hij een keer zou brengen in het werk. De weg ernaar toe was niet altijd gemakkelijk soms zelfs ronduit hartverscheurend voor Netty zelf, maar soms ook voor de naaste medewerkers en de kinderen die soms al jaren op het terrein van Projeto Socorrer woonden. Als Nederlands bestuur hebben wij ons ook afgevraagd waarom we juist dit jaar (2016) 4 reizen naar Timóteo hebben georganiseerd of eigenlijk moeten we zeggen dat God dit jaar 4 reizen heeft geregisseerd en wij ze mogen plannen en uitvoeren. Maar juist tijdens de moeilijkste momenten in Januari en in Maart/April waren er Nederlandse bestuursleden samen met anderen, bij aanwezig om te bemoedigen, mee te dragen, te ondersteunen soms letterlijk in het natuurlijke maar meer nog in het geestelijke met gebed, lofprijs en heel veel abraço‘s.
    We waren aanwezig bij het ‘begraven’ van de oude visie (kinderopvang in samenwerking met justitie) maar we mogen ook aanwezig zijn, in juli/augustus en straks in september bij de ‘geboorte’ van de nieuwe visie.

De nieuwe visie bestaat uit 2 sporen:

1. Kinderevangelisatie
2. Kinderopvang

1 Kinderevangelisatie:

De kinderen (in de arme wijken) bereiken met het evangelie. Dit gaan we doen door kinderen uit 3 verschillende wijken (Cave Grande, Esplanada en de wijk ‘Invasiekamp’) met de bus naar het terrein halen voor 1 dagdeel in de week. Om hen het evangelie te vertellen en helpen toe te passen in hun leven, waardoor soms (zoals de ervaring uit het verleden met het semi-internaat ons hebben geleerd) hele gezinnen worden aangeraakt. Maar ook praktisch hulpverlening door hen les te geven over hygiëne en hen te ondersteunen met de aanschaf van schoolspulletjes ed., daarnaast nog door hen huiswerkbegeleiding te geven en natuurlijk hoort daar ook een goede maaltijd en douchebeurt bij.

Daarnaast gaan we Kinderevangelistes opleiden want Netty kan ik haar eentje niet alle arme wijken (24) in Timóteo bereiken.

2) Kinderopvang:

We willen ook flexibele 24 uurs kinderopvang gaan doen op maat gesneden naar gelang de nood in het gezin waaruit het kind komt. Dit kan de hele week zijn maar ook enkele dagen of bijvoorbeeld enkele dagdelen per week. Dit kunnen we doen in samenwerking en uiteraard met toestemming van de ouder(s) maar zonder de tussenkomst van justitie, waardoor de ouders niet uit de ouderlijke macht worden gezet maar dus ook zonder subsidie.

In juli zullen de eerste kinderen worden opgevangen en als de Nederlanders die op 12 juli vertrekken er zijn, gaan ze ook de eerste evangelisatie actie meemaken in de wijk ‘Invasiekamp’ waar we zelf nog nooit gewerkt hebben en in samenwerking met een kerk waar we nog nooit mee hebben samengewerkt. Kortom het netwerk in Brazilië breidt zich uit met mooie nieuwe contacten die meehelpen de visie uit te dragen.

In augustus en later in september zullen de Nederlandse reizigers die er dan zijn meemaken dat de nieuwe visie al volop draait en zij gaan e.e.a. vastleggen op film zodat we er daarna in Nederland ook helemaal getuige van mogen zijn.
Wij hopen als Nederlands bestuur dat u zich samen met ons kunt vinden in deze nieuwe door God geven visie en dat u er ook van harte achter kunt staan.

We hopen natuurlijk ook op uw ondersteuning van het werk van ‘Netty’ in de eerste plaats in gebed maar, als God het op uw hart legt, ook financieel. Maar ondanks deze mooie woorden rust ons vertrouwen niet op mensenhanden maar op God ’s almachtige en tegelijk tedere en liefhebbende handen want psalm 127:1 zegt niet voor niets:

“Als de HERE de bouw van een huis niet zegent, is alle moeite nutteloos. Ook staat de wachter voor niets op wacht, als niet de HERE de werkelijke bescherming over de stad geeft.”